Skip to main content

CASE: Optimalisatie van de orderpicking.

Wat was het probleem van de klant?

Door de toenemende groei van de onderneming en de verhuis naar een nieuw warehouse was het aangewezen om de huidige manier van werken in de afdeling orderpicking te herbekijken.

Hoe hebben we dit aangepakt?

Na de analyse van de AS IF situatie met de TO BE situatie werd snel duidelijk dat de toenmalige manier van werken niet gekopieerd kon worden. Het nieuwe warehouse had een heel andere dimensie en lay-out waardoor de loopafstanden te groot werden.

Aangezien er al een intense samenwerking met leveranciers van interne transportmiddelen aan de gang was zijn we hier dieper op in gegaan. Tijdens deze gesprekken is er een oplossing aangeboden die een meerwaarde kon bieden voor de nieuwe operaties.

Daar het toch een ingrijpende verandering voor de orderpickers ging zijn hebben we dit in diverse fases uitgewerkt.

  • 1ste fase: Intentiefase en uitleg naar het personeel toe.
  • 2de fase: Test -en opleidingsfase.
  • 3de fase: Evaluatiefase.

In de eerste fase is met de syndicale delegatie een gesprek aangegaan over de intentie en wat de veranderingen gingen zijn voor de orderpickers. Tijdens deze gesprekken zijn ook de ergonomische voordelen naar boven gekomen. Hierdoor waren deze personen snel overtuigd van de voordelen van de toestellen.

Daarna is er met de teamleaders een dialoog aangegaan over het nieuwe project in de afdeling. Dit is een intensief proces geweest omdat deze personen nadien het eerste aanspreekpunt in de organisatie ging zijn. Tijdens deze meetings zijn per ploeg een timer/observator, opleider en testpersonen gekozen.

In de tweede fase is er veel tijd gespendeerd aan de opleidingsfase. Omdat de orderpickers geen ervaring hadden met een orderpick-toestel moest dit eerst aangeleerd worden. Het testpanel werd zeer divers gekozen. Hierdoor kregen we een goed inzicht in de positieve, maar zeker ook in de negatieve punten. Deze hebben we door de uitgebreide opleiding en aanpassingen kunnen ombuigen zodat na de opleidingsfase de personen ambassadeurs werden van de nieuwe toepassing.

De testen zijn uitgevoerd met dummy bestellingen in de reële omgeving zodat deze perfect met elkaar vergeleken konden worden.

Om een objectieve evaluatie te maken hebben we de testronden gefilmd, waardoor de verwerking van de gegevens door één persoon kon gedaan worden. Dit garandeerde een objectieve gegevensverzameling.

Wat zijn de resultaten?

Tijdens de verwerking van de gegevens kwamen we tot een rendementsverbetering van gemiddeld 34% met de nieuwe toepassing. Dit positief resultaat deed de klant dadelijk beslissen om tot aankoop over te gaan van deze toepassing. Ook was het mooi om mee te nemen dat in eerste instantie de minder enthousiaste personen overstag zijn gegaan eens de voeling met het toestel goed zat.

Benieuwd wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen?

Maak nu een vrijblijvende afspraak